- PII
- 10.31857/S0033994624010064-1
- DOI
- 10.31857/S0033994624010064
- Publication type
- Article
- Status
- Published
- Authors
- Volume/ Edition
- Volume 60 / Issue number 1
- Pages
- 94-103
- Abstract
- The paper presents the results of the study of Juniperus communis L. (Cupressaceae) bark composition. It is shown that the juniper’s bark contains 3.5 times more extractives than its wood. Individual component composition of ethanol and petroleum extracts of J. communis bark was confirmed using gas chromatography – mass spectrometry. Difference in the component composition of ethanol and petroleum bark extracts was determined. The major constituents of J. communis ethanol extract are monosaccharides, disaccharides and resin acids; of petroleum extract – resin and fatty acids, and sterols. It has been established, that ethanol extract of J. communis bark exhibit high antioxidant activity. The ABTS radical inhibition activity of the bark alcoholic extract reached 86–87%. Based on the conducted research, it can be concluded that in the subarctic region the bark of J. communis is a source of valuable bioactive substances.
- Keywords
- Juniperus communis кора экстрактивные вещества биологически активные вещества антирадикальная активность
- Date of publication
- 15.01.2024
- Year of publication
- 2024
- Number of purchasers
- 0
- Views
- 50
References
- 1. Герлинг Н.В., Пунегов В.В., Груздев И.В. 2016. Компонентный состав эфирного масла можжевельника обыкновенного (Juniperus communis L.) под пологом елового древостоя на Европейском Северо-Востоке России. – Химия растит. сырья. 2: 89–96. https://doi.org/10.14258/jcprm.2016021028
- 2. Корниенко И.В., Новиков О.О., Писарев Д.И., Малютина А.Ю. 2015. Сравнительный химический анализ эфирного масла шишкоягод Juniperus communis L. из разных регионов Российской Федерации. – Научный результат. Серия Медицина и фармация. 3: 80–88. https://doi.org/10.18413/2313-8955-2015-1-3-80-88
- 3. Зубов И.Н., Хвиюзов С.С., Лобанова М.А., Боголицын К.Г., Гусакова М.А. 2012. Влияние абиотических факторов на формирование лигноуглеводной матрицы древесины можжевельника. – Известия вузов. Лесн. журн. 1: 113–120. http://lesnoizhurnal.ru/issuesarchive/? ELEMENT_ID=34579
- 4. Самсонова Н.А., Гусакова М.А., Боголицын К.Г., Селиванова Н.В. 2020. Компонентный состав и антибактериальная активность эфирного масла древесной зелени Juniperus communis L. Субарктической зоны России. – Сибирский лесн. журн. 2: 31–39. https://doi.org/10.15372/SJFS20200204
- 5. Нарчуганов А.Н., Ефремов А.А., Оффан К.Б. 2010. Экстрактивные вещества лапки хвойных Эвенкии, извлекаемые при спиртовой обработке с использованием ультразвука. – Химия растит. сырья. 1:105–108. https://elibrary.ru/item.asp?id=13859323
- 6. Bogolitsyn K., Krasikova A., Gusakova M., Ivakhov A., Gravitis J. 2019. Selective extraction of terpenoid compounds of Juniperus communis L. wood in the medium of a binary solvent (supercritical CO2 with modifier). – Phytochem. Anal. 30(6): 609–616. https://doi.org/10.1002/pca.2833
- 7. Оболенская А.В., Ельницкая 3.П., Леонович А.А. 1991. Лабораторные работы по химии древесины и целлюлозы: Учебное пособие для вузов. М. 320 с.
- 8. Азовцев Г.Р. 1973. Изучение фенольных веществ Западно-Сибирских представителей рода Sanguisorba L.: Автореф. дис. … канд. биол. наук. Новосибирск. 28 с.
- 9. Государственная Фармакопея СССР, XI изд.: в 2 вып. 1987. М. Вып. 1. 336 с. 1990. Вып. 2. 400 с.
- 10. Одарюк В.В., Одарюк И.Д., Каниболоцкая Л.В., Шендрик А.Н. 2014. Антирадикальная способность фенольных антиоксидантов по отношению к катион-радикалу 2,2'-азино-бис(3-этилбензтиазолин-6-сульфоновой кислоты). – Вестник Донецкого нац. университета. Сер. А: Природные науки. 2: 121–125. http://donnu.ru/public/journals/vestnikA/archive/files/Вестник%20ДонНУ_Серия%20А_2014_2.pdf
- 11. Marongiu B., Porcedda S., Piras A., Sanna G., Murreddu M., Loddo R. 2006. Extraction of Juniperus communis L ssp. nana Wild. essential oil by supercritical carbon dioxide. – Flavour Fragr. J. 21(1): 148–154. https://doi.org/10.1002/ffj.1549
- 12. Никитина Ю.О., Сарбаева Е.В. 2017. Содержание дубильных веществ в хвое и шишкоягодах можжевельника обыкновенного (Juniperus communis L.). – В сб.: Современные проблемы медицины и естест. наук: Сборник статей Всероссийской научной конференции. Йошкар-Ола. С. 219–222. https://elibrary.ru/item.asp?id=29180501
- 13. Никитин Н.И.1978. Химия древесины и целлюлозы: Учебное пособие. Л. 711с.
- 14. Высочина Г.И. 2004. Фенольные соединения в систематике и филогении семейства гречишных. Новосибирск. 240 с.
- 15. Дейнеко И.П., Дейнеко И.В., Белов Л.П. 2007. Исследование химического состава коры сосны. – Химия растит. сырья. 1: 19–24. https://elibrary.ru/item.asp?id=9482860
- 16. Эрнст Л.К., Науменко З.М., Ладинская С.И. 2010. Кормовые ресурсы леса. М. 369 с.
- 17. Dewangan P., Verma A., Kesharwani D. 2014. Isolation of D-pinitol: A bioactive carbohydrate from the leaves of Bauhinia variegata L. – Int. J. Pharm. Sci. Rev. Res. 24(1). 43–45. https://globalresearchonline.net/journalcontents/v24–1/08.pdf
- 18. Альмагамбетов A.M., Темиргазиев Б.С., Заварзин И.В., Качала В.В., Кудабаева П.К., Тулеуов Б.И., Адекенов С.М. 2016. Новый перспективный растительный источник D-пинитола, обладающего антидиабетическими и гипогликемическими свойствами. – Химия растит. сырья. 3: 79–84. https://doi.org/10.14258/jcprm.2016031004
- 19. Меньщикова Е.В., Ланкин В.З., Кандалинцева Н.В. 2012. Фенольные биоантиоксиданты в биологии и медицине. Структура, свойства, механизмы действия. Saarbruсken. 495 с.