RAS BiologyРастительные ресурсы Vegetation Resources

  • ISSN (Print) 0033-9946
  • ISSN (Online) 3034-5723

The Content of Ash Elements in the Above-Ground Organs of Some Crataegus (Rosaceae) Species

PII
10.31857/S0033994623010077-1
DOI
10.31857/S0033994623010077
Publication type
Status
Published
Authors
Volume/ Edition
Volume 59 / Issue number 1
Pages
65-75
Abstract
Abstract —The study assessed the content of ash elements in the dry matter of fruits, flowers and leaves of 19 hawthorn (Crataegus L.) species. The plants from the collection of the Botanical Garden-Institute of the Volga State University of Technology (VSUT), the Mari El Republic, were studied. The content of eight elements was determined by atomic absorption spectrometry. It is shown that ash and trace elements content is species-specific. The ash content in dry fruits is highest in C. flabellate (Bosc) K. Koch and C. macracantha Lodd., and lowest in C. × almaatensis Pojark. and C. altaica (Loud.) Lange. The highest content of Fe was found in C. pinnatifida Bunge, Mn – in C. flabellate (Bosc) K. Koch, Zn – in C. volgensis Pojark., C. maximowiczii C.K. Schneid. and C. nigra Waldst. et Kit., Cu – in C. volgensis Pojark., Ni, Sr and Co – in C. macracantha Lodd., Cd – in C. altaica (Loud.) Lange, C. macracantha Lodd., C. volgensis Pojark. Difference in the fruit elemental composition between hawthorn species may be due to the difference in proportion of pulp and seeds. The content of ash and mineral elements in hawthorn fruits varies depending on the growing season conditions. The content of Fe, Zn and Ni increases in years with warm and humid summers, while the content of Mn decreases, but the weather conditions of the growing season account for only 3.8 to 28.8% of the variance of values. In hawthorn, the concentration of trace elements essential for humans, especially Zn, is significantly higher in flowers, than in fruits, and, on the contrary, concentration of potentially toxic Sr is higher in fruits. In leaves, especially harvested in autumn, Sr content is tens of times higher than in fruits.
Keywords
лекарственные растения <i>Crataegus</i> плоды цветки листья содержание золы концентрация микроэлементов
Date of publication
01.01.2023
Year of publication
2023
Number of purchasers
0
Views
48

References

  1. 1. Kostić D., Mitić S., Zarubica A., Mitić M., Veličković J., Ranđelović S. 2011. Content of trace metals in medicinal plants and their extracts. – Hemijskaindustrija. 65(2): 165–170. https://doi.org/10.2298/HEMIND101005075K
  2. 2. Зелиско Д.С., Кравчук Ж.Н. 2016. Современные требования к качеству и стандартизации лекарственного растительного сырья. – Агроекологічний журнал. 2: 49–59. http://journalagroeco.org.ua/article/view/248315/245664
  3. 3. Иванова Е.В., Воронкова И.П., Бондаренко А.И., Таренкова И.В. 2021. Иммунотропный эффект лекарственных растений с различным микроэлементным составом. – Российский иммунологический журнал. 24(2): 331–336. https://doi.org/10.46235/1028-7221-994-IEO
  4. 4. Люта М.Л., Крамаренко Г.В., Калаталюк Л.В., Кость А.С. 2004. Использование лекарственного растительного сырья, содержащего микроэлементы, для получения сбора. – Провизор. 15. http://www.provisor.com.ua/archive/2004/N15/art_19.php?part_code=14&art_code=4282.
  5. 5. Kalny P., Fijałek Z., Daszczuk A., Ostapczuk P. 2007. Determination of selected microelements in polish herbs and their infusions. – Science of the Total Environment. 381(1–3): 99–104. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2007.03.026
  6. 6. Медведев А.М., Магомедов А.М., Мишкевич Э.Ю. 2019. Современный методологический подход к обогащению продуктов питания эссенциальными микроэлементами. – Наука. Техника. Технологии (Политехнический вестник). 3: 288–295. http://id-yug.com/images/id-yug/SET/2019/3/2019-3-288-295.pdf
  7. 7. Кашин В.К. 2012. Содержание токсичных микроэлементов в лекарственных растениях Забайкалья. – Агрохимия. 11: 74–81. https://www.elibrary.ru/item.asp?id=18128188
  8. 8. Juranović Cindrić I., Zeiner M., Mihajlov Konanov D., Stingeder G. 2015. Metal characterization of white hawthorn organs and infusions. – J. Agric. Food Chem. 63(6): 1798–1802. https://doi.org/10.1021/jf504474t
  9. 9. Gentscheva G., Karadjova I., Buhalova D., Predoeva A., Nikolova K., Aleksieva I. 2014. Determination of essential and toxic elements in berries from Bulgaria (Plovdiv Region). – Comptes rendus de l’Académie bulgare des Sciences. 67(9): 1241–1248. http://www.proceedings.bas.bg/index_old.html
  10. 10. Скрыпник Л.Н., Мельничук И.П., Королева Ю.В. 2020. Пищевая и биологическая ценность плодов боярышника Crataegus oxyacantha L. – Хим. растит. сырья. 1: 265–275. https://doi.org/10.14258/jcprm.2020015452
  11. 11. Государственная фармакопея Российской Федерации. 2018. Издание XIV. Т. 4. М. С. 5913–5932. https://docs.rucml.ru/feml/pharma/v14/vol4/
  12. 12. Хишова О.М., Кравченко Е.В., Родионова Т.В. 2004. Фармакологическое действие боярышника кроваво-красного и применение в медицине. – Вест. фармации. 2(24): 69–76. http://elib.vsmu.by/handle/123/19659
  13. 13. Самылина И.А., Сорокина А.А., Пятигорская Н.В. 2010. Боярышник (Crataegus): возможности медицинского применения. – Фарматека. 8(202): 83–85. https://pharmateca.ru/en/archive/article/7828
  14. 14. Caliskan O. 2015. Mediterranean Hawthorn fruit (Crataegus) species and potential usage. –In: The Mediterranean Diet. Elsevier BV. P. 621–628. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-407849-9.00055-5
  15. 15. Валеева А.Р., Макарова Н.В., Валиулина Д.Ф. 2020. Сравнительная характеристика влияния технологии экстракции на антиоксидантные свойства для плодов и цветков боярышника (Crataegus). – Хим. растит. сырья. 1: 157–166. https://doi.org/10.14258/jcprm.2020015168
  16. 16. Phipps J.B., O’Kennon J.R., Lance R.W. 2003. Hawthorns and medlars. Portland, 2003. 139 p.
  17. 17. Гончаров Н.Ф. 2008. Сравнительное изучение гидроксикоричных кислот и флавоноидных соединений плодов некоторых видов рода Crataegus L. – Кубанский научный медицинский вестник. 5(104): 49–52. https://www.elibrary.ru/item.asp?id=12364956
  18. 18. Меженська Л.О., Меженський В.М. 2013. Рід Глід (Crataegus L.) в Україні: Інтродукція, селекція, еколого-біологічніособливості. Київ. 234 с.
  19. 19. Гончаров Н.Ф. 2014. Гидроксикоричные кислоты нефармакопейных видов рода Боярышник. – Научные ведомости Белгородского государственного университета. Серия: Медицина. Фармация. 11–1(182): 187–190. https://elibrary.ru/item.asp?id=21694005
  20. 20. Aladag M.O., Doğu S., Uslu N. et al. 2020. Effect of drying on antioxidant activity, phenolic compounds and mineral contents of hawthorn and wild pear fruits. – Erwerbs-Obstbau. 62(4): 473–479. https://doi.org/10.1007/s10341-020-00526-6
  21. 21. Скальный А.В., Рудаков И.А. 2004. Биоэлементы в медицине. М. 272 с.
  22. 22. Гончаров Н.Ф., Станкович М. 2011. Микроэлементарный состав и санитарно-гигиеническая оценка сырья и фитопрепаратов Crataegus laevigata (Poir) DC. – Вестн. новых медицинских технологий. 18(1): 203–204. https://elibrary.ru/item.asp?id=16750180
  23. 23. Ловкова М.Я., Рабинович А.М., Пономарева С.М., Бузук Г.Н., Соколова С.М. 1990. Почему растения лечат. М. 256 с.
  24. 24. Орлова В.А., Плетенева Т.В., Ванивская Э.Н., Балуда В.П. 1990. Определение микроэлементов в лекарственном растительном сырье методом атомно-эмиссионной спектрометрии с индуктивно связанной плазмой после автоклавного концентрирования. – Журнал аналитической химии. 45(1): 29–34.
  25. 25. Уфимов Р.А. 2013. Заметки о роде Crataegus L. (Rosaceae). – Новости сист. высш. раст. 44: 113–125. https://doi.org/10.31111/novitates/2013.44.113
  26. 26. Методы биогеохимического исследования растений. 1987. Л. 450 с.
  27. 27. Методика выполнения измерений валового содержания меди, кадмия, цинка, свинца, никеля, марганца, кобальта, хрома методом атомно-абсорбционной спектроскопии. 2007. М. 20 с.
  28. 28. Мухаметова С.В., Таланцев В.И. 2013. Весовые показатели плодов боярышника и содержание в них микроэлементов. – Бутлеровские сообщения. 36(11): 119–127. https://elibrary.ru/item.asp?id=21175713
  29. 29. Боровиков В.П., Боровиков И.П. 1998. Statistica – статистический анализ и обработка данных в среде Windows. М. 608 с.
  30. 30. Большаков А.А., Каримов Р.Н. 2008. Методы обработки многомерных данных и временных рядов. М. 522 с.
  31. 31. Зубов Н.Н., Умаров С.З., Бунин С.А. 2008. Математические методы и модели в фармацевтической науке и практике: руководство для провизоров и руководителей фармацевтических предприятий (организаций). СПб. 249 с.
  32. 32. Сиделев С.И. 2012. Математические методы в биологии и экологии: введение в элементарную биометрию. Ярославль. 140 с.
  33. 33. Специализированные массивы для климатических исследований. 2000–2022. ВНИИГМИ-МЦД. 2011. http://meteo.ru/it/178-aisori
  34. 34. Kabata-Pendias A., Pendias H. 2001. Trace elements in soils and plants. 3rd Edition. Boca Raton. 403 p. https://doi.org/10.1201/9781420039900
  35. 35. Попов А.И., Дементьев Ю.Н. 2014. Исследование химических элементов в листьях голубики обыкновенной в процессе онтогенеза. – Вестн. КрасГАУ. 9: 91–96. http://www.kgau.ru/vestnik/content/2014/9.pdf
  36. 36. Pehluvan M., Turan M., Kaya T., Şimsek U. 2015. Heavy metal and mineral levels of some fruit species grown at the roadside in the east part of Turkey. – Fresenius Environmental Bulletin. 24(4): 1302–1309. https://www.prt-parlar.de/download/
  37. 37. Омариева Л.В., Исригова Т.А. 2016. Боярышники Дагестана – ценный источник биологически активных веществ. – Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. 116(2): 1362–1372. http://sj.kubsau.ru/2016/02/87.pdf
  38. 38. Ekin S., Bayramoglu M., Goktasoglu A., Ozgokce F., Kiziltas H. 2017. Antioxidant activity of aqueous and ethanol extracts of Crataegus meyeri Pojark. leaves and contents of vitamin, trace element. – J. Chil. Chem. Soc. 62(4): 3661–3667. https://doi.org/10.4067/s0717-97072017000403661
QR
Translate

Индексирование

Scopus

Scopus

Scopus

Crossref

Scopus

Higher Attestation Commission

At the Ministry of Education and Science of the Russian Federation

Scopus

Scientific Electronic Library