RAS BiologyРастительные ресурсы Vegetation Resources

  • ISSN (Print) 0033-9946
  • ISSN (Online) 3034-5723

Antioxidant activity of Rubus buschii (Rosaceae), Ribes× nidigrolaria (Grossulariaceae) and Sambucus nigra (Caprifoliaceae) and potassium and sodium content in plants and soil

PII
S3034572325010107-1
DOI
10.7868/S3034572325010107
Publication type
Article
Status
Published
Authors
Volume/ Edition
Volume 61 / Issue number 1
Pages
123-130
Abstract
The article presents the results of a study of the component and element composition of extracts from leaves and fruits of red raspberry (Rubus buschii (Rozanova) Grossh., Rosaceae) (village of Surkh-Digora, city of Vladikavkaz), jostaberry (Ribes× nidigrolaria Rud. Bauer et A. Bauer, Grossulariaceae) (city of Vladikavkaz), and black elderberry (Sambucus nigra L., Caprifoliaceae) (village Tarskoye) growing in the Republic of North Ossetia-Alania in the highlands, midlands and foothills of the Central Caucasus. Flavonoids were isolated, identified and quantified in plant raw materials. It was highest content of flavonoids was found in green parts of plants. For the total content of flavonoids in the plant material (in terms of rutin) the following pattern was revealed: raspberry leaf (Surkh-Digora village) > jostaberry leaf (Vladikavkaz) > black elderberry fruits (Tara swamp). The content of K+ and Na+ in the soil, green parts and fruits of the studied samples depends on the habitat and determines the biological value of the studied species.
Keywords
Rubus buschii Ribes× nidigrolaria Sambucus nigra флавоноиды антиоксидантная активность содержание калия и натрия УФ-спектроскопия Центральный Кавказ РСО-Алания
Date of publication
03.03.2025
Year of publication
2025
Number of purchasers
0
Views
61

References

  1. 1. Валиулина Д. Ф., Макарова Н. В. 2018. Сравнительное исследование антиоксидантной активности популярных марок чая из торговых сетей. — Вестник ВГУИТ. 80(3): 104–110. https://doi.org/10.20914/2310-1202-2018-3-104-110
  2. 2. Ullah A., Munir S., Badshah S. L., Khan N., Ghani L., Poulson B. G., Emwas A. H., Jaremko M. 2020. Important flavonoids and their role as a therapeutic agent. — Molecules. 25(22): 5243. http://doi.org/10.3390/molecules25225243
  3. 3. Dias M. C., Pinto D. C. G.A., Silva A. M. S. 2021. Plant flavonoids: chemical characteristics and biological activity. — Molecules. 26(17): 5377. http://doi.org/10.3390/molecules26175377
  4. 4. Li Z., Zhang M., Haenen G. R. M.M., Vervoort L., Moalin M. 2021. Flavonoids seen through the energy perspective. — Int. J. Mol. Sci. 23(1): 187. http://doi.org/10.3390/ijms23010187
  5. 5. Цюпко Т. Г., Бриленок Н. С., Гущаева К. С., Вершинин В. И. 2019. Определение суммарного содержания фенольных антиоксидантов в чае с применением разных вариантов метода FRAP. — Аналитика и контроль. 23(1): 143–151. http://doi.org/10.15826/analitika.2019.23.1.011
  6. 6. Сагарадзе В. А., Бабаева Е. Ю., Уфимов Р. А., Загурская Ю. В., Трусов Н. А., Коротких И. Н., Маркин В. И., Пещанская Е. В., Можаева Г. Ф., Каленикова Е. И. 2018. Содержание флавоноидов в цветках с листьями боярышников (Crataegus). — Химия растит. сырья. 4: 95–104. http://doi.org/10.14258/jcprm.2018044039
  7. 7. Aryal S., Baniya M. K., Danekhu K., Kunwar P., Gurung R., Koirala N. 2019. Total phenolic content, flavonoid content and antioxidant potential of wild vegetables from Western Nepal. — Plants. 8(4): 96. https://doi.org/10.3390/plants8040096
  8. 8. Fatima N., Baqri S. S. R., Bhattacharya A., Koney N. K., Husain K., Abbas A., Ansari R. A. 2021. Role of flavonoids as epigenetic modulators in cancer prevention and therapy. — Front. Genet. 12: 758733. http://doi.org/10.3389/fgene.2021.758733
  9. 9. Kerimi A., Williamson G. 2018. Differential impact of flavonoids on redox modulation, bioenergetics, and cell signaling in normal and tumor cells: a comprehensive review. — Antioxid. Redox. Signal. 29(16): 1633–1659. http://doi.org/10.1089/ars.2017.7086
  10. 10. Яшин Я. И., Рыжнев В. Ю., Яшин А. Я., Черноусова Н. И. 2009. Природные антиоксиданты. Содержание в пищевых продуктах и их влияние на здоровье и старение человека. М. 212 c.
  11. 11. Herba Hyperici. Трава зверобоя [фармакоп. статья]. 1990. Государственная фармакопея СССР: в 2 вып. Вып. 2: Общие методы анализа. Лекарственное растительное сырье. 11-е изд. М.С. 323.
  12. 12. Зенкевич И. Г., Косман В. М. 1999. Методы количественного хроматографического анализа лекарственных веществ: пособие для фармацевтических работников. СПб. 81 с.
  13. 13. Шаршунова М., Шварц В., Михалец Ч. 1980. Тонкослойная хроматография в фармации и клинической биохимии. Часть. 1, 2. Перевод со словацкого. M. 620 c.
  14. 14. Савельев Р. В., Бартенева А. Р., Арутюнянц А. А., Лавриненко Ю. В. 2022. Физико-химический состав и микробиологическая активность Hypericum perforatum, Rubus buschii, Hippophaer hamnoides. — Дни науки СОГУ-2022. Сборник материалов конференции молодых исследователей. Текстовое электронное издание. Владикавказ. С. 404–411. https://elibrary.ru/fjjxby
  15. 15. Санникова Е. Г., Попова О. И., Фролова О. О., Айрапетова А. Ю. 2016. Изучение флавоноидов ивы трехтычинковой (Salix triandra L.), произрастающей на Северном Кавказе. — Фармация и фармакология. 4(3(16)): 56–67. https://doi.org/10.19163/2307-9266-2016-4-3-56-67
  16. 16. ГОСТ 26427-85. Почвы. Метод определения натрия и калия в водной вытяжке. Срок действия с 01.01.86 до 01.01.96* Ограничение срока действия снято по протоколу N 5-94 Межгосударственного Совета по стандартизации, метрологии и сертификации (ИУС N 11-12, 1994 год).
  17. 17. Бекетов Е. В., Абрамов А. А., Нестерова О. В., Кондрашев С. В. 2005. Идентификация и количественная оценка флавоноидов в плодах черемухи обыкновенной. — Вестн. Моск. ун-та. Химия. 46(4): 259–262. https://www.chem.msu.su/rus/vmgu/054/259.pdf
  18. 18. Hartley T. N., Thomas A. S., Maathuis F. J. M. 2020. A role for the OsHKT 2; 1 sodium transporter in potassium use efficiency in rice. — J. Exp. Bot. 71(2): 699–706. https://doi.org/10.1093/jxb/erz113
  19. 19. Ragel P., Raddatz N., Leidi E. O., Quintero F. J., Pardo J. M. 2019. Regulation of K+ nutrition in plants. — Front. Plant Sci. 10: 281. https://doi.org/10.3389/fpls.2019.00281
  20. 20. Kleiber T., Krzyżaniak M., Świerk D., Haenel A., Gałecka S. 2019. How does the content of nutrients in soil affect the health status of trees in city parks? – PLoS One. 14(9): e0221514. http://doi.org/10.1371/journal.pone.0221514
QR
Translate

Индексирование

Scopus

Scopus

Scopus

Crossref

Scopus

Higher Attestation Commission

At the Ministry of Education and Science of the Russian Federation

Scopus

Scientific Electronic Library